Skontaktuj się ze mną!
Obserwuj mnie!

Blog

Ciasteczka jaglane z żurawiną

Ciasteczek są tysiące.

 Prostsze, trudniejsze, z czekoladą i kokosem.

Moje ciasteczka wyróżnia to, że są zdrowsze od tych sklepowych.

Chociaż w sumie…te ciasteczka z powodzeniem znajdziecie w sklepach.

Tylko cena może Was nieco zdziwić.

Niestety, panuje teraz tendencja do zarabiania na produktach zdrowych i naturalnych, ale w sumie czemu się dziwić. Jest popyt, jest podaż i tak działa jedno z podstawowych praw ekonomii. Nie musimy się na niej znać, żeby logicznie to wytłumaczyć.

Kiedy jednak widzę 12 zł za parę ciasteczek, a równocześnie zauważam, że głównym składnikiem są płatki jaglane, które w tym momencie można dostać nawet w Biedronce, to moja wewnętrzna cebula bardzo się buntuje.

Dlatego, jeśli masz 30 minut, chcesz zjeść coś słodkiego, ale dalej lubisz swoje pieniądze i nie chcesz się z nimi rozstawać, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂

Składniki:

  • 80 g płatków jaglanych
  • 60 g żurawiny
  • 40 g erytrytolu
  • odrobina wody
  • 10 g słonecznika
  •  1 jajko
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • mieszamy ze sobą jajko, płatki oraz słonecznik i żurawinę
  • erytrytol rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, robiąc z niego syrop
  • wszystko mieszamy razem, formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia i pieczemy w 175 C najpierw przez 10 min dół, a potem 15 minut z termoobiegiem
  • przyozdabiamy rozpuszczoną czekoladą

Polecam Wam chociaż spróbować, bo niezła jest frajda i satysfakcja, kiedy w smaku Wasze ciastka są niemal identyczne co te kupione, ale kosztują Was jakąś 1/3 ceny 🙂


Zamieść komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *