Ciasteczka jaglane z żurawiną
Ciasteczek są tysiące.
Prostsze, trudniejsze, z czekoladą i kokosem.
Moje ciasteczka wyróżnia to, że są zdrowsze od tych sklepowych.
Chociaż w sumie…te ciasteczka z powodzeniem znajdziecie w sklepach.
Tylko cena może Was nieco zdziwić.
Niestety, panuje teraz tendencja do zarabiania na produktach zdrowych i naturalnych, ale w sumie czemu się dziwić. Jest popyt, jest podaż i tak działa jedno z podstawowych praw ekonomii. Nie musimy się na niej znać, żeby logicznie to wytłumaczyć.
Kiedy jednak widzę 12 zł za parę ciasteczek, a równocześnie zauważam, że głównym składnikiem są płatki jaglane, które w tym momencie można dostać nawet w Biedronce, to moja wewnętrzna cebula bardzo się buntuje.
Dlatego, jeśli masz 30 minut, chcesz zjeść coś słodkiego, ale dalej lubisz swoje pieniądze i nie chcesz się z nimi rozstawać, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂
Składniki:
- 80 g płatków jaglanych
- 60 g żurawiny
- 40 g erytrytolu
- odrobina wody
- 10 g słonecznika
- 1 jajko
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- mieszamy ze sobą jajko, płatki oraz słonecznik i żurawinę
- erytrytol rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, robiąc z niego syrop
- wszystko mieszamy razem, formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia i pieczemy w 175 C najpierw przez 10 min dół, a potem 15 minut z termoobiegiem
- przyozdabiamy rozpuszczoną czekoladą
Polecam Wam chociaż spróbować, bo niezła jest frajda i satysfakcja, kiedy w smaku Wasze ciastka są niemal identyczne co te kupione, ale kosztują Was jakąś 1/3 ceny 🙂