Najlepsze pieczone falafele wegańskie
Te pieczone falafele wegańskie są naprawdę najlepsze!
A przynajmniej najlepsze w całej mojej historii falafelowej.
Bez grama tłuszczu i idealnie chrupkie.
Aromatyczne i idealne na obiad, kolację, grilla albo domówkę.
Nic tylko piec!
Co to jest falafel?
Falafel to tradycyjny kotlecik pochodzący z kuchni arabskiej i izraelskiej.
Wywodzi się najprawdopodobniej z Egiptu i jest jego daniem narodowym.
Przygotowywany jest zazwyczaj z ciecierzycy, ale dostępne są też wersje z bobu lub mieszane.
Często podawany w picie, z warzywami i sosem czosnkowym bazującym na tahini…
A tak oprócz suchych faktów, to falafele są dla osób na diecie roślinnej, tym co kebab dla tradycjonalistów.
Szybką i smaczną przekąską, która zaspokoi głód, wyleczy kaca i przyjemnie wypełni żołądek.
Kluczowy składnik falafeli

Ustalmy to od razu, falafele to życie.
Podstawą jest ciecierzyca, a ciecierzyca to strączek.
Dla tych, którzy energię czerpią z roślin to wystarczający powód, żeby falafele zajadać ze smakiem.
Ale może Ty jesteś tradycjonalistką i nie do końca jesteś przekonana?
Oh well…porozmawiajmy o cieciorce.
CIECIORKA
- jest bogata w białko, zawiera go około 20 gramów na 100 gramów surowych ziaren. To sprawi, że po zjedzeniu falafeli na długo pozostaniecie nasyceni
- zawiera witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i wspomagają wysiłek intelektualny
- jest bogatym źródłem potasu i fosforu
- zawiera ok. 4 gramów żelaza, co jest szczególnie ważne na tle możliwych niedoborów tego pierwiastka w dietach wegetariańskich
- jest bogata w błonnik, zawiera go ok. 17 gramów
- dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu będzie dobrym produktem dla osób zmagających się z insulinoopornością
- w 100 g ugotowanej ciecierzycy kryje się ok. 160 kalorii
- jest bezglutenowa
Mam nadzieję, że już wszystko jasne.
Cieciorka jest idealna na diecie osób ograniczających produkty odzwierzęce, ale także osób odchudzających się.
Dzięki wysokiej dawce białka i błonnika na pewno nie będziecie głodni!
Do tego moje falafele są pieczone, więc nie musicie obawiać się o dodatkowy tłuszcz, często używany do ich smażenia.
Najlepsze pieczone falafele wegańskie-składniki
- 200 gramów suchych nasion cieciorki
- świeża pietruszka
- świeża kolendra
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki z pełnoziarnistej (jeśli macie to najlepiej sprawdzi się mąka z ciecierzycy)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Najlepsze pieczone falafele wegańskie-przygotowanie
No cóż nie jest to może najszybszy z przepisów, ale uwierzcie mi, że gra jest warta świeczki!
- nasiona ciecierzycy zamocz w zimnej wodzie i mocz przez całą noc
- odcedź nasiona i wrzuć je do kielicha blendera
- dodaj pietruszkę, kolendrę, pokrojoną cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy do kielicha
- blenduj pulsacyjnie do uzyskania struktury średnio grubego piasku
- do masy dodaj mąkę i sodę, wymieszaj i przykryj ściereczką
- masę odstaw na 30 minut do lodówki
- uformuj falafele w małe kuleczki i piecz je w 215 C przez około 30 minut
- po pierwszych 15 minutach pieczenia obróć falafele na drugą stronę

Najlepsze pieczone falafele wegańskie-tipy
- użyj suchych nasion cieciorki
Wiem…niewygodnie, długo i bezsen…no właśnie nie bezsensu.
Próbowałam robić falafele z cieciorki z puszki. Taka cieciorka jest za miękka i rozwala się przy formowaniu kuleczek.
Nie chcecie przeżywać takiej frustracji, uwierzcie mi na słowo.
- im więcej pietruszki i kolendry, tym więcej pięknego, zielonego koloru
- żeby wzbogacić smak możecie dodać kardamon i kmin
- nie pomijajcie sody, doda falafelom bardziej puszystej struktury
- masa na falafele może stać w lodówce około 3 dni
- zróbcie ich więcej i miejcie w pogotowiu na później. Po ich upieczeniu można je mrozić
Najlepsze pieczone falafele wegańskie-podsumowanie
Te falafelki idealnie sprawdzą się na wszelkie okazje!
W Stanach mówi się czasem o finger licking food czyli jedzeniu tak pysznym, że aż palce lizać.
TO JEST TOTALNIE O TYCH FALAFELACH!
Spróbujcie je zrobić na imprezę i podać z hummusem lub sosem czosnkowym na bazie tahini.
Oprócz tego wszystkiego falafele to naprawdę zdrowa, wysokobiałkowa i niskokaloryczna potrawa.
Jeden taki falafel ma 60 kalorii.
Na zdrowie!

Na koniec tego wpisu serdecznie zachęcam Cię do wysłuchania najnowszego odcinka mojego podcastu
oraz przeczytania innych wpisów, które pomogą Ci w pogłębieniu zagadnień poruszonych w tym poście:
https://wittalna.pl/index.php/2020/04/28/blonnik-jak-ci-pomoze/
https://wittalna.pl/index.php/2020/04/21/wittalnejtesto-witaminie-c/