Skontaktuj się ze mną!
Obserwuj mnie!

Blog

Najlepsze pieczone falafele wegańskie

Te pieczone falafele wegańskie są naprawdę najlepsze!

A przynajmniej najlepsze w całej mojej historii falafelowej.

Bez grama tłuszczu i idealnie chrupkie.

Aromatyczne i idealne na obiad, kolację, grilla albo domówkę.

Nic tylko piec!

Co to jest falafel?

Falafel to tradycyjny kotlecik pochodzący z kuchni arabskiej i izraelskiej.

Wywodzi się najprawdopodobniej z Egiptu i jest jego daniem narodowym.

Przygotowywany jest zazwyczaj z ciecierzycy, ale dostępne są też wersje z bobu lub mieszane.

Często podawany w picie, z warzywami i sosem czosnkowym bazującym na tahini…

A tak oprócz suchych faktów, to falafele są dla osób na diecie roślinnej, tym co kebab dla tradycjonalistów.

Szybką i smaczną przekąską, która zaspokoi głód, wyleczy kaca i przyjemnie wypełni żołądek.

Kluczowy składnik falafeli

Ustalmy to od razu, falafele to życie.

Podstawą jest ciecierzyca, a ciecierzyca to strączek.

Dla tych, którzy energię czerpią z roślin to wystarczający powód, żeby falafele zajadać ze smakiem.

Ale może Ty jesteś tradycjonalistką i nie do końca jesteś przekonana?

Oh well…porozmawiajmy o cieciorce.

CIECIORKA

  • jest bogata w białko, zawiera go około 20 gramów na 100 gramów surowych ziaren. To sprawi, że po zjedzeniu falafeli na długo pozostaniecie nasyceni
  • zawiera witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i wspomagają wysiłek intelektualny
  • jest bogatym źródłem potasu i fosforu
  • zawiera ok. 4 gramów żelaza, co jest szczególnie ważne na tle możliwych niedoborów tego pierwiastka w dietach wegetariańskich
  • jest bogata w błonnik, zawiera go ok. 17 gramów
  • dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu będzie dobrym produktem dla osób zmagających się z insulinoopornością
  • w 100 g ugotowanej ciecierzycy kryje się ok. 160 kalorii
  • jest bezglutenowa

Mam nadzieję, że już wszystko jasne.

Cieciorka jest idealna na diecie osób ograniczających produkty odzwierzęce, ale także osób odchudzających się.

Dzięki wysokiej dawce białka i błonnika na pewno nie będziecie głodni!

Do tego moje falafele są pieczone, więc nie musicie obawiać się o dodatkowy tłuszcz, często używany do ich smażenia.

Najlepsze pieczone falafele wegańskie-składniki

  • 200 gramów suchych nasion cieciorki
  •  świeża pietruszka
  • świeża kolendra
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki z pełnoziarnistej (jeśli macie to najlepiej sprawdzi się mąka z ciecierzycy)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Najlepsze pieczone falafele wegańskie-przygotowanie

No cóż nie jest to może najszybszy z przepisów, ale uwierzcie mi, że gra jest warta świeczki!

  • nasiona ciecierzycy zamocz w zimnej wodzie i mocz przez całą noc
  • odcedź nasiona i wrzuć je do kielicha blendera
  • dodaj pietruszkę, kolendrę, pokrojoną cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy do kielicha
  • blenduj pulsacyjnie do uzyskania struktury średnio grubego piasku
  • do masy dodaj mąkę i sodę, wymieszaj i przykryj ściereczką
  • masę odstaw na 30 minut do lodówki
  • uformuj falafele w małe kuleczki i piecz je w 215 C przez około 30 minut
  • po pierwszych 15 minutach pieczenia obróć falafele na drugą stronę
Masa na falafele

Najlepsze pieczone falafele wegańskie-tipy

  • użyj suchych nasion cieciorki

Wiem…niewygodnie, długo i bezsen…no właśnie nie bezsensu.

Próbowałam robić falafele z cieciorki z puszki. Taka cieciorka jest za miękka i rozwala się przy formowaniu kuleczek.

Nie chcecie przeżywać takiej frustracji, uwierzcie mi na słowo.

  • im więcej pietruszki i kolendry, tym więcej pięknego, zielonego koloru
  • żeby wzbogacić smak możecie dodać kardamon i kmin
  • nie pomijajcie sody, doda falafelom bardziej puszystej struktury
  • masa na falafele może stać w lodówce około 3 dni
  • zróbcie ich więcej i miejcie w pogotowiu na później. Po ich upieczeniu można je mrozić

Najlepsze pieczone falafele wegańskie-podsumowanie

Te falafelki idealnie sprawdzą się na wszelkie okazje!

W Stanach mówi się czasem o finger licking food czyli jedzeniu tak pysznym, że aż palce lizać.

TO JEST TOTALNIE O TYCH FALAFELACH!

Spróbujcie je zrobić na imprezę i podać z hummusem lub sosem czosnkowym na bazie tahini.

Oprócz tego wszystkiego falafele to naprawdę zdrowa, wysokobiałkowa i niskokaloryczna potrawa.

Jeden taki falafel ma 60 kalorii.

Na zdrowie!

Najlepsze pieczone falafele wegańskie

Na koniec tego wpisu serdecznie zachęcam Cię do wysłuchania najnowszego odcinka mojego podcastu

 oraz przeczytania innych wpisów, które pomogą Ci w pogłębieniu zagadnień poruszonych w tym poście:

https://wittalna.pl/index.php/2020/04/28/blonnik-jak-ci-pomoze/

https://wittalna.pl/index.php/2020/04/21/wittalnejtesto-witaminie-c/

Zamieść komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *